Studio Color 575 Iris Problem.

rccar23rccar23 Registered User
edited January 2013 in HES Automated Lighting
Hello everybody!
I have 4 12 year old Studio Color 575's They all work Okay with the exception of a few hesistative motors from years of Hardwork. All work great for being 12 years old and have barely any servicing done to them. However, One of them has a severe Iris Problem on it. A couple of years ago an old lamp exploded and all of a sudden the Iris wasn't functioning completly how it should. The Iris will dim from 100% through to about 80% then from 80% to about 4% the iris will not budge then from 4% to 0% is a complete blackout. I can hear the iris motor chuggin however the actual Iris does not move in that 80-4% range. Could this be a bad motor? Could something have gotten caught in the iris itself? I opened the bezel and couldnt see anything obvious on it. Not sure what to do...Any suggestions? Everything else on this fixture works fabulous!!

Thanks!!

Comments

  • tadawsontadawson Registered User
    edited December 2012
    Pull it out and see if it moves freely by hand - likely you will be able to see where it is hanging up. Blackout is the strobe shutter closing (since the iris can't fully close) so it definitely sounds like it took damage - perhaps a bent blade or some debris hanging it up, and you can act accordingly.

    - Tim
  • rccar23rccar23 Registered User
    edited January 2013
    Right, That worked. There was bout 4 pieces of broken glass stuck in the Iris. Thanks!
  • tadawsontadawson Registered User
    edited January 2013
    Glad to hear it!

    - Tim
Sign In or Register to comment.